Q BANK - RECRUITMENT INDENTS

1. Indents against Direct Recruitment Quota for Group-C categories are Placed on :-
(a)Chief Personnel Officer
(b)General Manager
(c)Railway Recruitment Board
(d) Divisional Railway Manager

Answer: 1(c)S.E.Rly’s Estt.Srl.No.95/2001)


2. How many times indents for various Group-C posts are placed with Railway Recruitment Board in a year:-

(a)Two
(b)three
(c)four
(d)five

Answer: 2(a) RBE No.136/2001&S.E.Rly’s Estt.Srl.No.95/2001)

3. Currency of relaxation of 3 years upper age limit extended upto:

(a) 03.8.2005
(b) 03.8.2004
(c) 03.8.2003
(d) 03.8.2002

Answer: 3(a) (RBE No.199/2004&S,.E.Rly’s Estt.Srl.No 221/2004)

4. Reservation Quota for candidates belonging to OBC :-

(a)15%
(b)10%
(c)7.5%
(d)27%

Answer: 4(d) (RBE No.234/2002 & S.E.Rly’s Estt Srl.No.44/2003).

5. Educational Qualification for recruitment of Prob. Assistant Station Master against Direct Recruitment Quota is:-

(a) Graduate
(b) Diploma
(c) Degree
(d) Higher Secondary

Answer: 5(a) Estt.Srl.No.41/2001)

6. What is the percentage for Direct Recruitment Quota of ASM:-
(a)25%
(b)40%
(c)60%
(d)20%

Answer: 5(a) S.E.Rly’s Estt.Srl.No.41/2001

7. Designation of Diesel/Electric Assistant in scale Rs.3050-4590 has been re-designated as:

(a)Assistant Driver(Diesel/Elect)
(b)Asstt.Loco Pilot(Diesel/Elect)
(c)Technician, Gr.III
(d)Motorman

Answer: 7(b) (RBE No.29/2004 & S.E.Rly’s .48/2004)

Currency of Group-C panels supplied by RRBs is:-

(a)One year
(b)Two year
(c)Six month
(d)Three month

Answer: 8(a) (RBE No.35/2002 & S.E.Rly’s Estt.Srl.No.79/2002).

9. Education Qualification for recruitment of Group-D posts is:-

(a)Class X
(b)Class IX
(c)Class V
(d)Class VIII

Answer: 9(d) (RBE NO.237/99 & SE.Rly’s Estt.Srl.No. 274/99)

10. Training period of Diesel/Electric Assistant is:-

(a) 39 weeks
(b) 45 days
(c) 6 months
(d) 12 months

Answer: 10(a) (RBE No.254/98 & S.E.Rly’s Estt. Srl.No.281/98)

11. Switchman is now re-designated as :
(a) Trackman
(b) Gangman
(c) Cabin Master
(d) Messenger

Answer: 11(c)(RBE No.nil & S.E.Rly.Estt. Srl No.288/99)

12. Indent for CKP & RNC Division are placed with:-

(a) RRB/KOL
(b) RRB/RNC
(c) RRB/BBS
(d) RRB/SC

Ans: 12 (b) Authority: RRCB No. 12/2004

13. Indent for HQ, KGP & ADA Divisions are placed with:-

(a)RRB/KOL
(b)RRB/RNC
(c)RRB/BBS
(d)RRB/SC

Ans.: 13(a)Authority : RRCB No. 12/2004.

14. Physically Efficiency Test(PET) is made for recruitment of :-
(a)Group-C post
(b)Group-D post
(c)Group-A post
(d)Group-B post

Ans: 14(d) & S.E.Rly Estt.Srl.No.112/2002)

15. Currency of Group-D panels formed by RRB is:-
(a)One year
(b)Two year
(c)Six month
(d)three month

Ans: 15(b) S.E.Rly’s Estt.Srl.No.251/2004)

16. Quota Reserved for Ex.Serviceman for Group-C posts:-
(a)20%
(b)3%
(c)10%
(d)15%

Ans: 16(c) S.E.Rly Estt.Srl No.14/81)

17. Quota Reserved for Ex. Serviceman for Group-D posts is:-
(a) 10%
(b) 20%
(c) 15%
(d) 27%

Ans: 17(b)(S.E.Rly Estt.Srl No.14/81)

18. D.R.Quota for O.S.Gr.II after restructuring:-

(a) 10%
(b) 20%
(c) 50%
(d) 13.1/3%

Ans: 18(b)(RBE No.177/2003 & S.E.Rly.Estt.Srl No.152/2003)

19. What is the percentage for Personnel Inspector, Gr.I against D.R. Quota after restructuring:-

Ans: 19(b) (RBE No.177/2003 & S.E.Rly.Estt.Srl No.152/2003)

20. Direct Recruitment Quota for Depot Material Supdt
In scale Rs.6500-10500 after restructuring:-
(a) 10%
(b) 20%
(c) 30%
(d) 50%
Ans: 20(b) (RBE No.177/2003 & S.E.Rly.Estt.Srl No.152/2003)

21. What is the compulsory test for the candidates who qualify in the written examination for the posts of Switchman, ASM, Diesel/Elect Asstt., Goods Driver & Motorman:-
(a) Physical Test
(b) Psychological Test
(c) Interview Test
(d) Merit Test

Ans: 21(b) (RBENo.144/2003 & S.E.Rly Estt.Srl.No.151/2003)

22. What is the D.R.Quota for the categories of TNC, TC, CC,Shroff,
& Office Clerk:-
(a)25%
(b)30%
(c)50%
(d)20%

Ans: 22(c)(RBE No.165/2003 & S.E.Rly.Estt.Srl.No.145/2003)

23. Direct Recruitment Quota for filling up vacancies of ESM-III/MSM-III, TCM-III & WTM-III of S&T Deptt. is:-
(a)50%
(b)30%
(c)25%
(d)20%

Ans: 23(a) (RBE No.10/2003 & S.E.Rly Estt.Srl.No.41/2003)

24. Calculation of vacancies in safety categories is made on the basis of:-

(a) Existing vacancies only
(b) Anticipated vacancies upto two years only
(c) Existing vacancies plus anticipated vacancies including Training period upto two years
(d) Vacancies against non-materialisation only

Ans: 24(c)(RBE No Nil & S.E.Rly. Estt.Srl.No.171/2003)

25. What is the D.R.Quota for the posts of Field Worker(Male/Female),Extension Educator & Health Visitor (Multipurpose):-
(a) 20%
(b) 30%
(c) 25%
(d) 50%

Ans: 25(d)(RBE No. 202/2001 & S.E.Rly. Estt.Srl.No.141/2001)

26. Qualification for Field Worker(Male/Female) in scale Rs.3050-4590 against D.R.Quota is:-
(a)Matriculation or equivalent
(b)Matriculation with 50% marks in aggregate
(c)Graduate
(d)Post Graduate

Ans: 26(a) (RBE No. 202/2001 & S.E.Rly.Estt.Srl.No.141/2001)

27. What is the percentage for D.R.Quota for selection of Group-C In GDCE:-
(a) 25%
(b) 30%
(c) 50%
(d) 20%

Ans: 27(a)(RBE No.165/2001 & S.E.Rly Estt.Srl.No.103/2001)

28. Skilled Artisan,Gr.III(Trade) is now re-designated as :-
(a) Artisan,Gr.III
(b) Technician,Gr.III(Trade)
(c) Technician
(d) None above

Ans: 28(b)RBE No.97/2003 & S.E.Rly Estt.Srl.No.174/2003)

29. Which of the post belongs to Safety Category:-
(a) Clerk
(b) Staff Nurse
(c) Asstt.Station Master
(d) Stenographer

Ans: 29(c)(RBE No.25/2002& S.E.Rly Estt.Srl.No.33/2002)

30. Which of the candidates are required Examination Fees while submitting application to Railway Recruitment Board:-
(a) UR
(b) SC
(c) ST
(d) Ex.SM

Ans: 30(a)(RBE No.Nil & S.E.Rly.Estt.Srl.No.87/2003)

31. Who is the competent authority to extend the life of RRB Group-C Panels
(a) CPO
(b) GM
(c) DRM
(d) DPO

Ans: 31(b)(RBE No.35/2002 & S.E.Rly’s Estt.Srl.No.79/2002).

32. Medical classification for the posts of ASM, Goods Guard, Traffic Apprentice & Cabin Master is:-
(a) A-1
(b) A-2
(c) A-3
(d) B-1

Ans: 32(b) Authority: IRMM-Vol-I(Third Edition) Chapter-V

33. Medical Classification for the posts of Commercial Clerk, Enqy- cum- Resv. Clerk & Commercial Apprentice :-
(a) A-1
(b) B-1
(c) C-1
(d) C-2

Ans: (C)Authority: IRMM-Vol-I(Third Edition) Chapter-V

34 Medical Classification for the post of Assistant Driver(Elect/Diesel):-
(a) A-1
(b) B-1
(c) C-1
(d) A-2

Ans: (a) Authority: IRMM-Vol-I(Third Edition) Chapter-V

34. Medical Classification for the post of Trains Clerk is:-
(a) C-2
(b) B-2
(c) C-1
(d) A-3
Ans: (d)
Authority: IRMM-Vol-I(Third Edition) Chapter-V

35. Educational Qualification for the post of Trains Clerk is:-
(a) Matriculation or its equivalent with not less that 50% marks in aggregate.
(b) Matriculation or its equivalent
(c) Class X pass
(d) Class VIII pass

Ans: (a). Authority: IREM

36. Educational Qualification for Section Engineer(P.Way):-
(a) Degree in Civil Engineering
(b) Degree in Mechanical Engineering
(c) Degree in Electrical Engineering
(d) Degree in Automobile Engineering

Ans: (a)Authority: IREM

37. Medical Classification for the post of Ticket Collector is:-
(a) C-2
(b) B-2
(c) A-2
(d) B-1

Ans; (b)Authority: IRMM-Vol-I(Third Edition) Chapter-V

38. Educational Qualification for the post of Cabin Master(earlier Switchman) is:-
(a) Matriculation or its equivalent
(b) A pass in 10+2 System
(c) Class VIII pass
(d) Class IX pass

Ans: (a) (RBE No.136/99& S.E.Rly.Estt.Srl.No.151/99)

39. Educational Qualification for the post of J.E-II(C&W)/TXR:-
(a) Degree in Mechanical/Electrical/Engineering
(b) Diploma in Mechanical/Electrical/Engineering
(c) Bachelor’s Degree in Science with Physics and Chemistry with a minimum of 45% marks
(d) Diploma in Civil or Mechanical Engineering

Ans: (b)(RBE No152/2001& S.E.Rly.Estt.Srl.No.99/2001)

1 comment:

  1. if ex-employee get re-marry after the death of 1st wife and she left children behind her, who will get compassionate ground appointment after the death of raliway employee? his second wife or 1st wife's children

    ReplyDelete

 

Search This Blog

Followers