Q BANK - RAILWAY ADVANCES

1. Who is the authority to grant the advance for purchase of convenience?

a) HOD b) JAG Office c) Sr. Scale Officer d) Jr. Scale/Gr. B
Answer: a) HOD (ES No.57/2000)

2. Which Ministry does control the House Building Advance?

a) Railways
b) Urban affairs and employment
c) Pensioners and Public welfare
d) Rural development
Answer: (b) Urban affairs and employment (ES No.57/2000)


3. What is the rate of interest on advance for purchase of bicycle?
a) 4.5%
b) 5.5%
c) 6.5%
d) 7.5%
Answer: b) 5.5% (ES No.186/2004)
4. What is the rate of interest on advance for purchase of motor car?
a) 11.5%
b) 8.5%
c) 9.5%
d) 7.5%
Answer: a) 11.5% (ES No.186/2004)

5. What is the rate of interest on advance for purchase of House Building Advance for amount upto Rs.1, 50,000/- ?
a) 4.5%
b) 5.5%
c) 6.5%
d) 7.5%
Answer: c) 6.5% (ES No.85/2003)

6. Final withdrawal of PF Advance is granted to an employee whose basic pay is _______
a) Rs.8300/-
b) Rs.10000/-
c) Rs.10500/-
d) Rs.12000/-
Answer: c) Rs.10500/- (ES No.90/98)

7. For drawal of composite transfer grant 50% of dearness pay has been merged with basic pay w.e.from _____
a) 01.01.1996
b) 01.01.2004
c) 01.04.2004
d) 01.12.2004
Answer: c) 01.04.2004
8. What is the rate of interest on advance for purchase of motor cycle / scooter / moped?
a) 7.5%
b) 5.5%
c) 6.5%
d) 8%
Answer: d) 8% (ES No.186/2004)

9. What is the pay limit and the amount of advance for purchase of a motor car?
a) Rs.10500 & Rs.180000
b) Rs.11500 & Rs.160000
c) Rs.12000/- & Rs.170000
d) Rs.12500 & Rs.190000
Answer: a) Rs.10500 & Rs.180000 (ES No. ________)

10. Store advance is required to be debited to _____
a) Miscellaneous head
b) Advance head
c) Salary head
d) None
Answer: c) Salary head (Chapter XI of IRPM)

11. Rate of interest for SRPF for the year 2004-05 is _____
a) 7.5%
b) 5.5%
c) 6.5%
d) 8%
Answer: d) 8% (ES No.202/2004)

12. What amount of advance will be granted to a Gr.B Officer in the event of natural calamity?
a) Rs.5000
b) b) Rs.6000
c) c) Rs.10000
d) d) None
Answer: d) None (ES No.84/98)

13. How much quantum of natural calamity advance is admissible to a non-gazetted railway employee?
a) Rs.5000
b) Rs.4500
c) Rs.5500
d) Rs.6000
Answer: a) Rs. 5000 (ES No.________)

14. Non-gazetted who are in receipt of basic pay not exceeding Rs…….is eligible for festival advance.

15. What is the pay limit and the amount of advance for purchase of a cycle?
a) Rs.1400 & Rs.4500
b) Rs.1600 & Rs.5500
c) Rs.1800/-
d) Rs.1500 & Rs.5000
Answer: c) Rs.10500/- (ES No.90/98)

No comments:

Post a Comment

 

Search This Blog

Followers