Popular Posts

COMPULSORY RETIREMENT

Q21. Every Railway servant shall retire from service

a) On the last date of the month
b) On the day he attains 60 years
c) 1st day of the month
d) As desired by administration

Ans: a) (Authority: Rule 1802 R-II)

Q22. The retirement age becomes 60 years w.e.f.

a) 01.01.96
b) 01.07.96
c) 01.07.97
d) 13.05.98

Ans: d) (Authority: Board’s letter No. E(P&A)I-98/RT-6 dt.14.05.98 RBE No.103/98, SER No.108/98)

Q23. Premature retirement can be made by the

a) GM
b) Railway Board
c) HOD concerned
d) Appointing authority

Ans: d) (Authority: Rule 1802 R-II)

Q24. A railway employee in group ‘A’/’B’ service or posts may be retired on attaining the age of

a) 50 years
b) 55 years
c) 58 years
d) 60 years

Ans: a) (Authority: Rule 1802 R-II)

Q25. A group-‘C’ railway employee may be retired on attaining the age of

a) 50 years
b) 55 years
c) 58 years
d) 60 years

Ans: b) (Authority: Rule 1803 R-II)

Q26. Review of service in case of a Railway employee is to be done when he-

a) Complete 30 years of service
b) Attain 55 years of age
c) Which ever is earlier
d) All are correct

Ans: c) (Authority: Board’s Conf. letter No. E(P&A)I-77/RT-53 dt.15.11.79 SER Conf. Letter No.P/R/14/61A/1(Procedure) dated 02.01.80)

Q27. Provisions exists in the relevant rules which provide reciprocal right on railway employee to seek vol. retirement after

a) 30 years of service
b) 30 years of qualifying service
c) On attaining of 50/55 years of age
d) Both (a) & (c) are correct

Ans: d)(Authority: Board’s Conf. letter No. E(P&A)I-77/RT-53 dt.15.11.79 SER Conf. Letter No.P/R/14/61A/1(Procedure) dated 02.01.80)

Q28. Review Committees in Divisional Level to consider cases will consists of

a) 1 Member
b) 2 Members
c) 3 Members
d) 1 Chairman & 2 Members

Ans: d)(Authority: Board’s Conf. letter No. E(P&A)I-77/RT-53 dt.15.11.79 SER Conf. Letter No.P/R/14/61A/1(Procedure) dated 02.01.80)

Q29. A railway employee must retire

a) If the integrity is doubtful
b) If the appointing authority so desires
c) If he request so
d) None of the above

Ans: A)(Authority: Board’s Conf. letter No. E(P&A)I-77/RT-53 dt.15.11.79 SER Conf. Letter No.P/R/14/61A/1(Procedure) dated 02.01.80)

Q30. Review Committees are to be set up

a) Department-wise
b) Division-wise
c) Both (a) & (b)
d) None of the above

Ans: c)(Authority: Board’s Conf. letter No. E(P&A)I-77/RT-53 dt.15.11.79 SER Conf. Letter No.P/R/14/61A/1(Procedure) dated 02.01.80)

Q31. No railway employee should ordinarily be retired, if he would be retiring on superannuation

a) Within 6 months
b) Within 10 months
c) Within 1 year
d) None of the above

Ans: c) (Authority: Board’s Conf. letter No. E(P&A)I-77/RT-53 dt.15.11.79 SER Conf. Letter No.P/R/14/61A/1(Procedure) dated 02.01.80)

Q32. The group-‘C’ railway employee may be retired under

a) Rule 1803 R-II
b) Rule 1803 R-II read with para 620(ii) MRPR
c) Only 620(ii) MRPR
d) All are correct

Ans: a) (Authority: Board’s D.O. letter No. dt. SER Estt. No. 95/92)

Q33. Premature retirement Rules

a) May be used as Disciplinary proceedings
b) May not be used as Disciplinary proceedings
c) Neither (a) nor (b)
d) Both are correct

Ans: a) (Authority: Board’s Conf. letter No. E(P&A)I-77/RT-53 dt.15.11.79 SER Conf. Letter No.P/R/14/61A/1(Procedure) dated 02.01.80)

Q34. These rules may be used

a) For reduction of surplus staff
b) As a major of effecting general economy
c) Both are correct
d) Both are wrong

Ans: d) (Authority: Board’s Conf. letter No. E(P&A)I-77/RT-53 dt.15.11.79 SER Conf. Letter No.P/R/14/61A/1(Procedure) dated 02.01.80)

Q35. Review should be based on

a) An assessment of the entire service record
b) Only CRs
c) None is correct
d) As desired by appointing authority

Ans: a) (Authority: Board’s Conf. letter No. E(P&A)I-77/RT-53 dt.15.11.79 SER Conf. Letter No.P/R/14/61A/1(Procedure) dated 02.01.80)

Q36. A retired employee may submit a representation

a) Within 7 days
b) Within 10 days
c) Within 3 weeks
d) None of the above

Ans: c) (Authority: Board’s Conf. letter No. E(P&A)I-77/RT-53 dt.15.11.79 SER Conf. Letter No.P/R/14/61A/1(Procedure) dated 02.01.80)

Q37. The representation to be submitted to

a) HODs concerned
b) Dy. GM
c) DRMs
d) Representation committee

Ans: d) (Authority: Board’s Conf. letter No. E(P&A)I-77/RT-53 dt.15.11.79 SER Conf. Letter No.P/R/14/61A/1(Procedure) dated 02.01.80)

Q38. The representation committee will consider each case

a) Within 1 week
b) Within 2 weeks
c) Within 3 weeks
d) None of the above

Ans: d) (Authority: Board’s Conf. letter No. E(P&A)I-77/RT-53 dt.15.11.79 SER Conf. Letter No.P/R/14/61A/1(Procedure) dated 02.01.80)

Q39. Next stage of the representation committee is

a) AGM
b) GM
c) DRM
d) Sr. DGM

Ans: a) (Authority: Board’s Conf. letter No. E(P&A)I-77/RT-53 dt.17.10.89 SER Conf. Letter No.P/R/14/61A/1(Procedure) dated 02.01.80)

Q40. If any retired railway employee, subsequently re-instated the non duty
Period may be adjusted

a) Against leave due
b) Dies non
c) Duty
d) Any of the above

Ans: a) (Authority: Board’s letter No. F(E)III/77PW-1/4 dt.06.05.81 SER Estt. Srl. No. 114/81)

No comments:

Post a Comment

 

Search This Blog

Followers