SELECTION

Q1. Who is the authority to declare a post as selection or non-selection?

a)GM
b)PHOD
c)Rly.Board
d)DRM

Ans: c) para 212 of IREM’89

Q2. How many members will be there in a Selection Board for forming a panel in selection posts?

a)5
b)3
c)4
d)1

Ans: b) Para 218(a) of IREM

Q3. In case of selection post, the vacancy will be calculated on the basis of

a) Existing vacancy
b) Anticipated vacancy
c) Resultant vacancy
d) All of the above

Ans: d) Para 215 (f) of IREM’89

Q4. In case of selection, anticipated vacancy will be taken into account for the:-

a) Next 4 months
b) Next 6 months
c) Next 12 months
d) Next 15 months

Ans: d) (Estt.Srl.No.160/97)

Q5. What number of staff are to be called in a selection of Gr ’C’ post?

a) Equal to the number of vacancy
b) 3 times the number of vacancy
c) 5 times the number of vacancy
d) None of the above

Ans: b) (Estt.Srl.No.290/76)

Q6. Modified selection will be held on the basis of:-

a) Written test
b) Viva-voce
c) Written test and Viva-voce
d) Service record and confidential report

Ans: d) (Estt.Srl.No. 4/04)
-2-

Q7. An employee belonging to general community must secure how many marks for becoming eligible to be empanelled?

a) 30 marks out of 50 for professional ability
b) Over all 50 marks out of 100
c) Over all 40 marks out of 100
d) 60% in overall aggregate including 60% in professional ability and viva-voce

Ans: d)

Q8. Second supplementary selection may be held with the personal approval of :-

a) CPO
b) DRM
c) GM
d) Rly.Board

Ans: a) (Estt.Srl.No.181/86)

Q9. A panel once approved may be cancelled after obtaining the approval of:-

a) Selection Board
b) Authority who approved the panel
c) Authority next higher than one who approved the panel
d) GM

Ans: c) (Estt.Srl.No.32/69)

Q10. What percentages of marks are to be obtained in the selection for being declared “outstanding”?

a) 50%
b) 60%
c) 80%
d) 70%

Ans: c)

Q11. An employee belonging to reserved community must secure how many marks for becoming eligible to be empanelled against reserved vacancy?

a) 25 marks out of 50 for professional ability
b) Over all 60 marks out of 100
c) Over all 40 marks out of 100
d) 50% in overall aggregate

Ans: d)

Q12. The life of a selection panel is:-

a) 6 months
b) 1 year
c) 2 years
d) None of these

Ans: c) para 220 of IREM’89

Q13. In selection posts if the required number of staff of reserved community against reserved posts is not available even by applying relaxed standards of examination, the best among the failed candidates, who secure only ____ % of the marks under each of items of judging the suitability of the candidates, will be promoted on ad-hoc basis with in-service training.

a) 10%
b) 15%
c) 20%
d) 25%

Ans : c) (Estt.Srl.No.230/85)

No comments:

Post a Comment

 

Search This Blog

Followers