Search This Blog

Loading...

PASS RULES

Q 1.
What is Pass?


(a)
Pass is a Privilege.
(b)
To travel in Railway
(c)
An authority given by Railway to a Railway employee or to a Person authorizing him to travel in a train gratuitously.
(d)
None of these.



Answer: (c)


Q 2.
Family means.


(a)
Wife, Husband, Son/Step sons under the age of 21 years and wholly dependent. Bonafide student of any recognized University. Unmarred daughter of any age whether earning or not, dependent widow daughter. Railway Doctor’s certified invalid son daughter of any age.
(b)
Wife, Husband, son/Step son/Son-in-law/mother-in-law/daughter of any age.
(c)
Husband, Wife/Widow mother/son/Step son of any age/Daughter of any age.
(d)
Husband/Wife/Sons/Daughters of any age/Mother-in-law, if father is not alive.



Answer: (a)


Q 3.
How many sets of P.T.O. issued to the Railway employees?


(a)
6 sets both for Gazetted and Non-Gazetted every year from the date of appointment.
(b)
4 sets both for Gazetted and Non-Gazetted every year from the date of appointment.
(c)
3 sets both for Gazetted and Non-Gazetted every year from the date of appointment.
(d)
6 sets for Gazetted and 4 sets for Non-Gazetted.



Answer: (a) (Rule-6) Railway Board’s Manual.


Q 4.
How many sets of School Pass issued to Railway employee?


(a)
6 sets per year.
(b)
4 sets per year.
(c)
3 sets per year.
(d)
5 sets per year.

Answer: 3 sets per year
Q 5.
Maximum validity for a Privilege Pass?


(a)
3 months (Half-set)
(b)
4 months (Full-set)
(c)
2 months (Half-set)
(d)
5 months (Full-set)



(Answer : (a) & (b)


Q 6.
Attendants of Pass Holder is:-


(a)
Part time servant.
(b)
Servant
(c)
Full time paid servant.
(d)
Any person.



Answer : (c)


Q 7.
Pass to widows/widower of Railway employee was implemented w.e.f.


(a)
12.03.1987
(b)
12.03.1990
(c)
12.03.1989
(d)
12.03.1988



Answer: (a) Rule 9


Q 8.
Maximum birth given for Reservation to Railway Officer on duty?


(a)
6 births
(b)
4 births
(c)
3 births
(d)
2 births



Answer: (b)


Q 9.
Eligibility for 1st Class Pass for Non-Gazetted staff.



Who are appointed before 01.08.1969


(a)
Basic Pay – 5375 in scale Rs. 4000-6000/- (5th PC)
(b)
Basic Pay – 4900 in scale Rs. 4000-6000/- (5th PC)
(c)
Basic Pay – 5100 in scale Rs. 4000-6000/- (5th PC)
(d)
Basic Pay – 4900 in scale Rs. 4000-6000/- (5th PC)



Answer: (b)








Q 10.
When Higher Class Pass issued


(a)
On medical ground.
(b)
On Scouts & Guide
(c)
None of these
(d)
Cultural functions



Answer: (a)


Q 11.
Penalties for not filling the date of commencement of journey (Privilege/Duty)



2nd Class Pass holder –
(a)
Rs. 5/-
(b)
Rs. 10/-
(c)
Rs. 15/
(d)
Rs. 20/-



Answer: (b)



1st Class Pass holder -
(a)
Rs. 15/-
(b)
Rs. 25/-
(c)
Rs. 35/-
(d)
Rs. 50/-



Answer: (b)


Q 12.
Loss of a Retired Complimentary Pass?



2nd Class Pass holder


(a)
Rs. 10/-
(b)
Rs. 20/-
(c)
Rs. 30/
(d)
Rs. 40/-



Answer: (a)


Q 13.
Penalties for loss of a School Card Pass/Residential Card Pass.



2nd Class Pass holder


(a)
Rs. 10.50/-
(b)
Rs. 12.50/-
(c)
Rs. 13.50/-
(d)
Rs. 14.50/-



Answer: (b)



1st & 1st ‘A’ Pass holder


(a)
Rs. 35/-
(b)
Rs. 40/-
(c)
Rs. 45/-
(d)
Rs. 50/-



Answer: (a)


Q 14.
Penalties for loss of a Gold Pass.


(a)
Rs. 3009/-
(b)
Rs. 3309/-
(c)
Rs. 3109/-
(d)
Rs. 3209/-



Answer: (b)


Q 15.
Penalties for loss of a Silver Pass.


(a)
Rs. 1890/-
(b)
Rs. 1790/-
(c)
Rs. 1799/-
(d)
Rs. 1690/-



Answer: (b)


Q 16.
Penalties for loss of a Bronze Pass.


(a)
Rs. 1729/-
(b)
Rs. 1829/-
(c)
Rs. 1629/-
(d)
Rs. 1529/-



Answer: (a)


Q 17.
Privilege issued Pass/P.T.Os. are admissible when a staff is on


(a)
Any kind of leave.
(b)
Only extra ordinary leave.
(c)
Only study leave.
(d)
Only special disability leave.



Answer: (a)


Q 18.
Weekend are issued to:


(a)
Any railway employee.
(b)
Married railway employee.
(c)
If father is not alive of a railway employee.
(d)
Un married railway employee.



Answer: (b)


Q 19.
Passes are not admissible over Nilgiri Railway during the month (except Gazetted staff)


(a)
January, February, March
(b)
April, May, June
(c)
July, August, September
(d)
October, November, December.



Answer: (b) Rule 6-3 (XVIII)


Q 20.
Full form of P.T.O.


(a)
Personnel Ticket Order
(b)
Permanent Ticket Order
(c)
Privilege Ticket Order
(d)
Pass & Ticket Order.



Answer: (c) Pass Rule 86 Rule 2 (g)


Q 21.
Set means


(a)
Set means 3 sets of pass per year.
(b)
Set means 6 sets of pass per year.
(c)
Set means 3 sets of pass & 6 sets of P.T.O. per year.
(d)
Set means One set of pass or P.T.O. for Outward and Return journey.



Answer: (d) Pass Rule 86 Rule 2 (k)


Q 22.
Break journey is not permissible in case of


(a)
Transfer Pass.
(b)
School Pass.
(c)
Settlement Pass.
(d)
Post Retd. Complimentary Pass.



Answer: (c)


Q 23.
On what grounds a 1st class School Pass is issued to a 2nd class pass holders.


(a)
Studying in Sindia School/Gwalior
(b)
Studying in South Point School/Kolkata
(c)
Studying in Ram Krishna Mission School/Belur
(d)
Studying in Oak Grove School/Jharipani/Dehradun.



Answer: (d) Rly.Bd.’s No.E(G) LIPS 5-1/5 dt. 29.3.61.


Q 24.
How many sets of Pass will be deducted for un-authorized occupying Railway quarter?


(a)
One set will be deducted for two months.
(b)
One set will be deducted for one month.
(c)
One set will be deducted for one year.
(d)
One set will be deducted for three months.



Answer: (b)


Q 25.
How much Service (minimum) is required for Post Retired Complimentary Pass


(a)
20 years
(b)
25 years
(c)
15 years
(d)
33 years



Answer: (a)

Q 26.
What basic Pay is required for traveling in 1st AC on duty for self-only?


(a)
All Group ‘B’ Officers.
(b)
JAG & above grade Officers. Rs. 14300/-
(c)
Officers above Rs. 14300/-
(d)
SS grade officers. Rs. 14300/-



Answer: (b)


Q 27.
How many break journeys are admissible in Privilege Pass?


(a)
6 nos.
(b)
7 nos.
(c)
Any number (En-route)
(d)
5 nos.



Answer: (c)


Q 28.
On what routes Pass can be issued?


(a)
Any route.
(b)
Shortest route & longest route but quicker.
(c)
Longest route.
(d)
Shortest route with 30% of the longest route.



Answer: (b)


Q 29.
Irregularity for use of Passes may be condon by


(a)
CPO
(b)
GM
(c)
CME
(d)
COM



Answer: (b)


Q 30.
How many School Certificates are required for School Card Pass in a year.


(a)
One in a year
(b)
Four in a year
(c)
Two in a year
(d)
One in whole service life



Answer: (c)


Q 31.
Who is the competent authority for delayed issue of settlement pass beyond one year of retirement of Group C & D employees.


(a)
Any officer
(b)
Dy.CPO/Pass
(c)
GM/AGM or CPO/DRM
(d)
Dy. Secretary (Pass)



Answer: (c) Pass Manual Schedule-VII – Rule XVI.


Q 32.
Can Post Retired Complimentary Pass be issued to Quasi Railway Institutions?


(a)
No
(b)
Yes
(c)
May be issued with the approval of GM.
(d)
PHOD’s approval.



Answer: (a) Schedule VII, Rule XVIII


Q 33.
Split Passes are issued to which Railway Servant?


(a)
Only Group ‘A’ service
(b)
All Officers
(c)
All Railway Servants (A, B, C & D)
(d)
Only GM/AGM.



Answer: (c)

2 comments:

  1. Is an ATTENDANT allowed in 2nd claSS in SCHOOL pass if Son of Pass holder is 21 years old

    ReplyDelete
  2. whether duty pass holder can travel any route whether it is longer or other via where pass is issue another route

    ReplyDelete

Source - S E RLY (Personal Dept)
Loading...

Fish