Popular Posts

PASS RULES

1. Gazetted staff having completed 20 years and more but less than 25 years of service are entitled to get post retirement passes at the rate of

a) 1 set per annum
b) 2 sets per annum
c) 3 sets per annum
d) none

Answer:- b) 2 sets per annum (Estt. Srl. No. 28/94 & 27/96)

2. Gazetted staff having completed 25 years and more service are entitled to get post retirement passes at the rate of

a) 1 set per annum
b) 2 sets per annum
c) 3 sets per annum
d) none

Answer:- c) 3 sets per annum (Estt. Srl. No. 28/94 & 27/96)

3. Group ‘C’ staff having completed 20 years and more but less than 25 years of service are entitled to get post retirement passes at the rate of

a) 1 set per annum
b) 2 sets per annum
c) 3 sets per annum
d) none

Answer:- a) 1 set per annum (Estt. Srl. No. 28/94 & 27/96)

4. Group ‘C’ staff having completed 25 years and more service are entitled to get post retirement passes at the rate of

a) 1 set per annum
b) 2 sets per annum
c) 3 sets per annum
d) none

Answer:- b) 2 sets per annum (Estt. Srl. No. 28/94 & 27/96)

5. Group ‘D’ staff having completed 20 years and more but less than 25 years of service are entitled to get post retirement passes at the rate of

a) 1 set per annum
b) 2 sets per annum
c) 3 sets per annum
d) nil

Answer:- d) nil (Estt. Srl. No. 28/94 & 27/96)

6. Group ‘D’ staff having completed 25 years and more service are entitled to get post retirement passes at the rate of

a) 1 set per annum
b) 2 sets per annum
c) 3 sets per annum
d) none

Answer:- a) 1 set per annum (Estt. Srl. No. 28/94 & 27/96)

7. The widowed mother of the retired employee shall be included in the post retirement complimentary passes as any other family member of the retired railway employees.

a) No
b) Yes
c) I don’t know
d) none

Answer:- b) Yes (Estt. Srl. No. /96)


8. Widow complementary passes may be issued to a widow whose husband was a railway employee and

a) Expired
b) Missing
c) Either expired or missing
d) Retired

Answer:- c) either expired or missing (Estt. Srl. No. 118/98)

9. Revised pay limit for issue of I st class pass for non gazetted Group B & C appointed prior to 1.8.69 is………

a) Drawing pay of Rs. 5000/- or above, in the scale the maximum of which should be
Rs. 7000/-
b) Drawing pay of Rs. 5375/- or above, in the scale the maximum of which should be
Rs. 7000/-
c) Drawing pay of Rs. 4900/- or above, in the scale the maximum of which should be
Rs. 6000/-
d) none of the above

Answer:- (c ) Drawing pay of Rs. 4900/- or above, in the scale the maximum of which should be Rs. 6000/- (Estt.Srl. No. 35/99)

10. Employees appointed after 1.2.99 serving in pay scale of Rs. 5000-8000/- & Rs. 5500-9000/- and drawing pay of Rs. 7250/- or above but less than Rs. 7600/- shall be entitled to

a) II nd class ‘A’
b) I class
c) II nd class
d) none of the above

Answer:- (a ) II nd class ‘A’ (Estt.Srl. No. 35/99)

11. J A Grade officer can travel in ACC 1 st class when

a) They are put in J A Grade
b) They are in receipt of pay of Rs. 14,300 and above
c) Restriction to availability of berth
d) None of the above.

Answer:- (b ) When they are in receipt of pay of Rs. 14,300 and above (Estt.Srl. No. 167/99)

12. In residential card passes a person can be accompanied as:

a) Attendant
b) Companion
c) Both
d) None is allowed

Answer : d) No Attendant is allowed. (Estt. Srl No: )

13. Licensed potters are allowed :

a) One set complimentary cheque pass for self only
b) One set of Privilege order per year for self and spouse
c) Both A & B
d) None.

Answer: (c) Both A & B (CPO’s Letter dated 07.07.1997 & ES. No: 88/99) (RB. No: 55/99)

14. Facility of a companion will be provided on the post retirement complimentary pass holders of:

a) First and 1A Pass
b) First, 1A & 2A Passes
c) All classes passes
d) First Class Only.

Answer (a) First & 1A Pass (Rule No: 31/99 & 18/2000)

15. Attendant as defined in pass rules means

(a) Any relative of the employee
(b) A person employed in house hold works of an employee
(c) A person exclusively employed on salary in the personal service of a Railway Servant (d) None of the Above

Answer: (c) A person exclusively employed on salary in the personal service of a Railway Servant (RB. No: E(W)93 PS 5 – ½ of 17.05.1993

16. One post retirement complimentary pass should be stopped for each month or part thereof above ten days of unauthorized occupation of Railway Quarter.

(a) False
(b) True
(c) Can’t Say
(d)

Answer: (b) True (ES No: 295/99)

17. One Widow complimentary pass should be stopped for each month or part thereof above ten days of unauthorized occupation of Railway Quarter

(a) False
(b) True
(c) Can’t Say
(d)

Answer: (a) False (ES No: 295/99)

18. Inclusion of divorced and widow daughter in post retirement complimentary passes is:

(a) Allowed
(b) Disallowed
(c) Under consideration
(d) both B & C

Answer: (a) Allowed (ES. No: 109/2003-RB No: 63/2003)

19. What will be the colour of “II Class” ‘A’ Pass?

(a) Pink
(b) Green
(c) Yellow
(d) Red

Answer: (c) Yellow (ES No: 37/99 & 111/2003, RB No: 17/99 & 88/2003)

20. A Guardian can be included in the school pass for
(a) A boy under 18 yrs.
(b) A Girl of any age
(c) A Physically Handicapped boy above 18 Years.
(d) All the Three

Answer: (d) All the three. (ES No: 88/2004)

21. Widow complimentary pass can be issued to the widows of Railway Employees:

(a) Who were in service on or after 12.03.87
(b) Who were in service prior to 12.03.87
(c) Who make one time payment of Rs. 250/-
(d) All the above

Answer: (d) All the above (ES. No: 26/2001, RBE No: 174/87 & 52/2001)

No comments:

Post a Comment

 

Search This Blog

Followers